Cat de putin iti trebuie sa iti faci copilul fericit…

Devine din ce in ce mai important cum ne implicam ca parinti in interactiunile zilnice cu copiii nostri. Sunt momente cand suntem plictisiti, obositi, nu avem timp pentru copil, nu ne mai jucam cu el, sau il ignoram, situatii care insa nu ne “indreptatesc” sa amanam joaca pentru un moment mai potrivit, si care ne priveaza copilul de posibilitatea de a creste armonios.

Stiu prea bine, din experienta de mama, faptul ca e greu sa iti dozezi resursele in asa fel incat, sa le oferi acel timp mult dorit, pentru joaca si comunicare, care in fapt este dorul lor de a petrece alaturi de tine, este acel timp doar pentru ei, in care impreuna cu copilul din tine, puteti face cea mai reusita echipa.

Dorind sa imi creionez un model personal de comunicare, intr-o seara, le-am intrebat pe Maria si Ana, cum ne putem construi cat mai multe momente fericite impreuna. Am fost surprinsa de raspunsul lor, care mi-a demonstrat ca pentru a-ti face copilul fericit, trebuie doar sa ai o prezenta constienta in viata lui. Asa ca, va impartasesc din gandurile lor pline de curaj si maturitate:

  1. Joaca-te cu noi, mami;
  2. Asculta-ne si priveste-ne atunci cand iti vorbim;
  3. Tine-ne in brate sa ne trezim incet dimineata;
  4. Spune-ne o poveste de noapte buna;
  5. Bucura-te de mine chiar si atunci cand iau un “ suficient la matematica”;
  6. Tine-ne in brate cand ne-am lovit si nu ne spune “n-ai patit nimic, trece”.

Ce am invatat din toate acestea…. este faptul ca le-as putea face fericite doar cu un zambet, o strangere in brate, o mangaiere, cu un personaj de poveste, chiar fara acele cuvinte care uneori cad greu si nu pot exprima dragostea si grija pe care le-o port. Ele stiu insa ca sunt acolo, si poate intamplarea face ca momentul lor sa nu fie si al meu, si sa ajungem, ca prea tarziu, sa ne dam seama ca doua drumuri paralele se pot intalni, totusi, intr-un punct la infinit.

 4,577 total views,  1 views today